VSE za BAZEN in lepši del dneva
  Naročila prejeta do 14 ure odpošljemo še isti dan
Dobrodošli! Lahko se prijavite ali ustvarite račun.
 • Varen nakup
  VAREN NAKUP

  100% garancija

 • Brezplačna dostava
  BREZPLAČNO

  dostavimo nad 50€

 • Svetovanje
  SVETOVANJE

  pri izbiri in nakupu

 • Plačilo ob dobavi
  ENOSTAVNO

  in varno plačilo

Vaša košarica je prazna!

Vzdrževanje vode v 5 korakih

Vzdrževanje bazenske vode ni zahtevno in drago zaradi uporabe različnih sredstev za vzdrževanje in pripravo vode. Vzdrževanje bazenske vode lahko pokrijete v petih (5) korakih, ki se med seboj nadgrajujejo in dopolnjujejo v učinkovitosti. Če boste sledili vsem petim korakom, bo vaša voda v bazenu zagotovo kristalno čista.

1. KORAK: Uravnavanje pH vrednosti

Uravnavanje pH vrednosti vode ima velik vpliv na vzdrževanje vode in naslednje korake.

Zakaj?
pH vrednost bazenske vode lahko zelo niha in posledično vpliva na učinkovitost ostalih sredstev za vzdrževanje vode. Pred nadaljnimi koraki moramo zagotoviti idelano pH vrednost vode, ki se giblje med 7,0 in 7,4.

Kdaj?
1x tedensko opravimo Analizo vode v bazenu s pomočjo testerjev. Če je pH vrednost izven idealnih meja, jo uravnamo s pomočjo sredstev za Uravnavanje pH vrednosti vode.
Posledice
Voda s prenizko pH vrednostjo povzroča korozijo kovinskih delov, razpadanje fugirne mase, zmanjšuje učinkovitost kosmičenja (motnost vode) in draži kožo.
Voda s previsoko pH vrednostjo zmanjšuje učinek sredstev za dezinfekcijo vode, zmanjšuje učinkovitost kosmičenja (motnost vode), pospešuje proces izločanja vodnega kamna, draži kožo in oči (rdeče oči).

2. KORAK: Dezinfekcija vode

Ugodne razmere za razvoj mikoorganizmov v bazenski vodi povečujejo možnost razvoja alg in motnosti vode, kar lahko povzroči različne infekcije. S sredstvi za dezinfekcijo bazenske vode (klor, aktivni kisik,...) se uniči mikroorganizme in tako prepreči razvoj škodljivih bakterij.

Zakaj?
Z učinkovito dezinfekcijo vode se zmanjšajo možnosti za razvoj alg, škodljivih bakterij in motnosti vode. V primeru, da so se te že razvile, je potrebno vodo dezifincirati po postopku "šok terapije", ki uniči škodljive mikoorganizme v vodi. Dezinfekcija je predpogoj za neoporečno vodo v bazenu!

Kdaj?
Dezinfekcijo bazenske vode je potrebno izvajati tokom celotne kopalne sezone, da preprečimo morebitni razvoj škodljivih mikroorganizmov. V primeru težav z algami, kalnostjo vode ali sluzastimi stenami v bazenu, priporočamo dodatno sunkovito kloriranje - "šok kloriranje s hitro topljivim klorom - npr. klor granulat".

3. KORAK: Preprečevanje nastajanja alg

Obstaja veliko različnih vrst alg in na žalost so tudi takšne, ki se odlično počutijo tudi v vašem bazenu. Alge same po sebi niso škodljive, a proizvajajo organske snovi, ki so hrana za različne škodljive bakterije in glivice.

Zakaj?
Alge omogočajo idealne pogoje in hrano za razvoj različnih škodljivih bakterij in glivic. Kot lastniki bazenov, se tudi alge veselijo sonca in toplote, ki pospešujeta njihovo rast in razvoj. Prvi znaki razvoja alg v bazenu so spolzka tla in stene.

Kdaj?
Sredstva za preprečevanja nastajanja alg dodajte vodi že pri pripravi bazena. Nato jih redno dolivajte v manjših količinah (navodila na posamezni embalaži), tako da boste onemogočili njihov razvoj. Če so se v bazenu že razvile, jih po navodilih uničite, ter filter bazena dobro izperite.

4. KORAK: Flokulacija - odprava motne vode

Drobni delci, ki jih filter ne more izločiti iz vode lahko povzročijo motnost vode v bazenu. S postopkom kosmičenja, dodamo v vodo flokulant, ki zgosti te drobne delce, tako da jih filter lahko zadrži. Če uporabljate filter na kartuše, bodite pazljivi pri izboru flokulanta, saj so kartuše občutljive na nekatera sredstva za odpravo motne vode.

Zakaj?
Flokulacja omogoča zgostitev drobnih delcev in fosfatov v vodi, da jih lahko filter odstrani iz vode. Fosfati so hrana bakterijam, zato s postopokom posledilčno zmanjšamo tudi možnost razvoja škodljivih mikroorganizmov v vodi - zmanjšamo potrebo po uporabi dezinfekcijskih sredstev.

Kdaj?
Sredstvo za odpravo motne vode - flokulant, dodajajte vodi čez vso kopalno sezono. Vsi flokulanti so primerni za uporabo s peščenimi filtri, za kartušne filtre pa je potrebno izbrati flokulant SUPERKLAR.

​5. KORAK: Vzdrževanje bazenskega filtra

Zakaj?
Nevzdrževani filtrirni sistem bazena zmanjšuje kvaliteto vode in povečuje porabo sredstev za vzdrževanje vode. Če je bazenski filter umazan se v njem razvijajo embriji, ki preko pretokov lahko pridejo tudi v bazensko vodo. Pozorni bodite tudi na trdoto vode, saj se pri peščenih filtri začne vodni kamen nalagati v filtru kjub rednemu spiranju.

Kdaj?
Redno spirajte filter in dezinficirajte pesek, ko boste bazen pripravljali na novo kopalno sezono ali ob pojavu težav z vodo (alge, motna voda,...). Za to uporabite sredstvo za čiščenje in dezinfekcijo filtra - FilterShock tab. Občasno (priporoča se tri do štirikrat letno) izvedite čiščenje vodnega kamna iz bazenskega filtrirnega sistema z uporabo Decalcit Filtra.


Vprašanja ali komentarji na članek "Vzdrževanje vode v 5 korakih"

Pošljite nam vaše vprašanje ali komentar

Vaše Ime:


Vaše vprašanje ali komentar:Note: HTML koda se ne prenaša!

Vpišite kodo v polje spodaj: