VSE za BAZEN in lepši del dneva
  Naročila prejeta do 14 ure odpošljemo še isti dan
Dobrodošli! Lahko se prijavite ali ustvarite račun.
 • Varen nakup
  VAREN NAKUP

  100% garancija

 • Brezplačna dostava
  BREZPLAČNO

  dostavimo nad 50€

 • Svetovanje
  SVETOVANJE

  pri izbiri in nakupu

 • Plačilo ob dobavi
  ENOSTAVNO

  in varno plačilo

Vaša košarica je prazna!

Idealna temperatura vode v bazenu

Idealna temperatura vode v bazenu

Poletje nas spet razvaja z vročimi temperaturami in če se že ne hladimo ob bazenu, pa na televiziji spremljamo naše plavalce. Ob tem se mi je porodilo vprašanje ali so temperature v bazenih podrejene kakšnim pravilom in kakšna je pravzaprav tista idealna temperatura za plavanje. Zame je pravšnja tista, da me ne zazebe ko stopim v vodo, pa se vendarle še vedno ohladim, kljub tej neznosni poletni vročini.

1. Pravilna temperatura v tekmovalnih bazenih

Hitro sem ugotovila, da za plavalna tekmovanja veljajo stroga pravila glede temperatur v plavalnih bazenih. Temperatura se mora gibati med 25 do 28 stopinj C, za sinhrono plavanje pa mora biti celo točno 27 stopinj C. Topla voda je manj gosta in zato nudi manj upora, ko plavalec zaplava skoznjo.

Kaj pa bi se lahko zgodilo, če bi bila temperatura pretopla?

2. Idealna temperatura v kopališčih in privatnih bazenih

Pretopla voda lahko škoduje plavalcem na več načinov. Lahko dehidriramo, dobimo mišične krče, poleg tega pa se v toplejši vodi tudi bakterije, alge in mikroorganizmi lažje in hitreje razvijejo in jih je težje odstraniti. Da ne pride do težav, se priporoča redno merjenje temperature vode s termometri za bazen, ki so prilagojeni dolgotrajni izpostavitvi UV žarkov. Najpogosteje so klasični plavajoči bazenski termometri, ki se jih položi na površino vode v bazenu in vrvico priveže na rob ali k bazenski lestvi. V kopališčih in naših vrtnih bazenih naj temperatura ne bi presegla 29 stopinj C.

3. Kdaj je voda prehladna za plavalne bazene?

Tudi prehladna voda lahko pusti hude posledice na ljudeh. Najprej lahko naše telo doživi hud šok in tisti ki imajo probleme s srcem lahko doživijo celo kap. V prehladni vodi se upočasnijo tudi vse kemijske reakcije in če tega ne upoštevamo lahko pride do prekloriranja, kar spet lahko povzroči hude posledice. Temperatura v bazenu tako nikoli ne bi smela biti nižja kot 15 stopinj C.

4. Prijetno in varno čofotanje v bazenu

Idealna temperatura se torej giblje nekje med 27 do 29 stopinj C. In če boste pozorni, boste opazili, da to upošteva tudi večina kopališč in tudi lastnikov bazenov. Priznam, taka temperatura je idealna tudi zame. Nobenega neprijetnega občutka hladu, ko zaplavam, še vedno pa dovolj hladno, da se malo ohladim v teh ponovno prevročih dneh.