VSE za BAZEN in lepši del dneva
  Naročila prejeta do 14 ure odpošljemo še isti dan
Dobrodošli! Lahko se prijavite ali ustvarite račun.
 • Varen nakup
  VAREN NAKUP

  100% garancija

 • Brezplačna dostava
  BREZPLAČNO

  dostavimo nad 50€

 • Svetovanje
  SVETOVANJE

  pri izbiri in nakupu

 • Plačilo ob dobavi
  ENOSTAVNO

  in varno plačilo

Vaša košarica je prazna!

Priprava bazena na kopalno sezono

Priprava bazena na kopalno sezono

Kdaj pripraviti bazen na kopalno sezono

Priporočljivo je, da se spomladansko čiščenje zunanjega bazena opravi še preden se pričnejo vroči dnevi. Praviloma je to koncem meseca Aprila ali v začetku meseca Maja. Bazen se očisti in pripravi na kopalno sezono zaradi segrevanja vode v bazenu, še posebej pri tistih, ki so pokriti z zaščitno folijo ali bazensko streho. Prvi spomladanski sončni žarki namreč kar hitro segrejejo vodo v bazenu. S porastom temperature pa se povečajo tudi aktivnosti in razvoj škodljivih mikroorganizmov ter alg v bazenu. Bolj ko bo bazen poln alg in umazanij, težje ga boste očistili in ustrezno pripravili na kopalno sezono. Bazen čim prej pripravite in poženite v pogon, da bo kemijsko ravnovesje vode v toplejših dneh že vzpostavljeno.

Priprava bazena

V času prezimovanja zunanjih bazenov, se v bazen namestijo kompenzatorji ledu, ki absorbirajo delovanje ledu na bezensko školjko. Te kompenzatorje odstranimo, bazensko školjko (bazensko dno in stene) pa temeljito očistimo s čistili za bazen. Priporočamo da bazensko školjo premažete z razredčenim sredstvom za preprečevanje alg (npr.: Desalgin Jet). Pred zagonom filtrirnega sistema, pregledamo črpalko in ostale naprave ter pregledamo sam filtrirni sistem. Zapremo ventile, ki smo jih v času zimovanja bazena odprli in odpremo potrebne ventile za talni odtok, skimer, usmerniki povratne vode … Bazen napolnimo z vodo do željenega nivoja ter dodamo sredstva za vzdrževanje bazenske vode. Najprej preverite pH in po potrebi uravnajte pH vrednost vode in šele nato dodajte klor če je potrebno. Dodajte tudi nekaj algicida (150ml/10m3 vode), da preprečite morebitno nastajanje alg. Sistem je pripravljen za avtomatsko delovanje, bazen pa še enkrat fizično preverimo ter naredimo analizo vode. Če je vse v mejah normale je bazen pripravljen na prve kopalce.

Priprava bazena po korakih

1. Odstranite kompenzatorje ledu
2. Če je v bazenu videti znake alg ali je voda v bazenu motna jo odstranite
3. Očistite dno in stene bazena. Če so na bazenski školjki vidne umazanije (usedline, vodni kamen...) jih očistite s čistilom za bazen kot je čistilo za rob bazena Bordnet.
4. Stene in dno bazena premažite z razredčenim sredstvom proti algam -  Desalgin Jet 
5. Napolnite bazen z vodo in preverite pH vrednost
6. Dodajte dezinfekcijska sredstva - klor ali aktivni kisik

Pogosta vprašanja

Ali je potrebno vodo, ki je bila v času zimovanja v bazenu odstraniti?

Priporočljivo je in v veliki meri odvisno tudi od stanja vode in bazena po prezimovanju. Če je bazen in voda v njem močno umazana, jo je bolje zamenjati, ker boste tudi bazen lažje očistili in pripravili na kopalno sezono. Načeloma je lahko voda v bazenu stara 3-4 leta, če se vzdrževanje vode in bazena izvaja redno in dovolj kvalitetno. Dejstvo je, da se voda v času kopalne sezone vsaj delno zamenja zaradi izhlapevanja, pranja filtrinih naprav in prezimovanja (delno izpraznimo bazen). Vso to vodo nadomestimo z novo. Osnovno priporočilo: Če je v bazenu po zimovanju videti znake alg ali je voda motna, jo odstranite. Sicer lahko vodo uporabite še za prihajajočo kopalno sezono.

Ali se postopek priprave bazena razlikuje glede na vrsto bazena?

Načeloma ne, saj je v vseh primerih potrebno bazen in bazensko tehniko očistiti, nivo vode dvigniti na uporabno gladino in v vodi vzpostaviti kemijsko ravnovesje. Razlike so le glede na vrsto bazenske tehnike, ki jo uporabljate za pripravo in vzdrževanje bazenske vode. Če imate nameščene naprave za avtomatizirano doziranje za vzdrževanje vode jih je potrebno pred zagonom preveriti in umeriti. Ti postopki niso potrebni v primeru, da vodo vzdržujete ročno. 


Vprašanja ali komentarji na članek "Priprava bazena na kopalno sezono"

Pošljite nam vaše vprašanje ali komentar

Vaše Ime:


Vaše vprašanje ali komentar:Note: HTML koda se ne prenaša!

Vpišite kodo v polje spodaj: